Jak se starat o vakuovou baličku
Vakuovačky jsou v gastronomii neocenitelným nástrojem, který umožňuje snadné uchování surovin a prodloužení jejich trvanlivosti.
Tyto stroje lze použít k zabalení téměř jakýchkoliv pokrmů i nápojů. Při provozu je ale nezbytné udržovat je v takovém stavu, aby dlouho vydržely a nebyly nutné drahé opravy.
Dobrým prvním krokem je pečlivé prostudování návodu, ve kterém jsou uvedeny všechny nejnutnější postupy, které je potřeba pravidelně dodržovat. Dalším důležitým krokem je pak správné zaškolení personálu, který bude baličku obsluhovat.
Problematická zpravidla bývá výměna oleje, kterou majitelé často neprovádějí s dostatečnou pravidelností. Mnohdy také zanevírají na používání čisticího programu, který v sobě mají integrovaný například baličky značky Henkelman.
Olej je také třeba vyměnit pokaždé, když ve vakuovačce praskne sáček. Jinak hrozí, že se zanese filtr a bude nutné vyměnit vývěvu, což už poměrně nákladný servisní zásah. Průběžné vyměňování oleje a těsnění tomu však spolehlivě předejde.